Recipe: the coffee ice cream

Sunday, June 28, 2009



Finally here is the recipe of my coffee ice cream (2 posts before this...). The original recipe was taken from Elise, we changed only small things... But I have to write it in Hungarian as the original version can be read by the English speakers....

Kávéfagyi (az eredeti Elisénél, ez a miénk kis változtatásokkal):
1. Másfél bögre tejbe beletettem fél bögre fruktózt (megjegyzem, ez is nagyon sok, csak negyed bögrényit tennék, ha most csinálnám), egy csipet sót, fél bögre tejszínt és másfél bögre egész kávészemet. Én kubai kávét használtam. Igen, jól látjátok, egész kávészemeket, és itt kell megjegyeznem, hogy csak óvatosan, mert 1. az íze igen kávés lesz (nekem ez csupa pluszpont) 2. a koffein is átszivárog a fagyiba, nem is kevés, úgyhogy jól meg kell gondolni ki, mikor és mennyit...
Ezt az egészet melegíteni valami lábosféleségben, csak gőzölgésig, nem kell főzni!!!! Befedve hűlni hagyni kb. 1 órán át.

2. A maradék 1 bögre tejszínt jégágyra tettem (sok jeget egy küblibe és arra rá a másik fémküblit, amiben a tejszín van.... így kellemesen hűl a drága...), és már ekkor odakészítettem egy szűrőt (merthogy ezt mondta a recept...)

3. Újra felmelegítettem a kávészemes kotyvalékot (még mindig nem kell forralni!) Közben, hogy ne unatkozzam egy újabb pitliben felvertem az 5 tojássárgáját. Ráöntöttem a kávészemes kotyvalékot (itt erősen kell figyelni, hogy fokozatosan öntsem és ne főjenek meg a tojások, az nem igazán lenne sikeres fagyikészítésnek nevezheő ha kávés rántotta alakulna a tálban...) és összekevergettem. Ja, és vissza a lábosba!

4. Közepes hőmérsékleten kevergetve főztem kb. 10 percig, amíg besűrűsödött.

5. A besűrűsödött fagyikezdeményt a szűrőn át beleöntöttem a jégágyon pihengető tejszínbe, jól odanyomogatva a kávészemeket a szűrőhőz (na nem azért, hogy kilyukasszam a szűrőt), hogy minél több íz menjen a fagyimba. A kávészemek ideje lejárt, mehetnek a kukába (persze én megpróbáltam elrágcsálni, mert alapvetően szeretem a kávészemeket rágcsálni, de borzalmas lett, nemcsak az íze főtt bele a fagyiba, de az állaga is kimondottan gumis lett... nem ajánlom senkinek). Mehet a fagyiba a vanilia (én vanilia pasztát használtam 2 késhegynyit, de a vanilia rúd bele gondolom pont ugyanilyen jó...) és a negyed teáskanálnyi őrölt kávé (én mozsárban törtem, így aztán hosszan tartó mennyei illat lengte be a lakást jó darabig...).

6. És ezután ment az egész a fagyigépbe, mi pedig szájtátva bámultuk, mi fog történni... Alig tudtuk kivárni, míg végzett, és aztán nagyon gyors kanalazással elpusztítottuk az egészet....
Na jó, nem egy gyors recept és sokat is kellett mosogatni, de NAGYON FINOM volt!

Jó bíbelődést és jó étvágyat!
Van valakinek jó fagyireceptje????

3 comments:

Vacskamati said...

Wow, ez gyors volt, köszi... Bodzasorbet? A laktató tejes fagyikat most tervezem én is bevezetni... Ha ilyen idő marad, abszolút nem fontos a szomjoltó, könnyű sorbet... :(

Kicsoda said...

en ebben is lusta vagyok:-) egy nagy doboz joghurt bele valami gyumolcs, ami jo ha elotte a fagyasztoban volt, edesiteni es be a gepbe. Nalunk ezt meg nem sikerult megunni, addig semmi macerasabb nem jon;-)

Anonymous said...

Helló!
Én nem vagyok egy nagy fagyifaló,de már azért megkóstolnám ezeket a csodafagyikat, ha egyszer a rokonomtól lehetne eg ykis kóstolóhoz jutni!
A gyümölcs fagyikat is nagyon szeretem a darabs gyümölccsel pl.most van a meggy szezon!!

cupp.F/ka/