Az úgy volt, hogy az online rendelésnél darabszámot kellett megadni a céklákhoz. Én ötöt írtam be... Nem gondoltam, hogy több, mint három kiló cékla jön majd, amit meg béna módon az átvételnél nem vettem észre (eddig normális adagok voltak mindig...kivéve azt a két kiló sajtot, de az abszolút az én hibám volt...így jár, aki félálomban éjszaka rendel...:))
Így aztán most kreatív céklafelhasználási módokat keresünk. Így jött létre ez a gluténmentes, "egészséges" torta tegnap vacsorára (mármint vacsora utánra:))
A recept:
300 g cékla
3 tojás kettéválasztva
4 evőkanál nyírfacukor
100 g vaj
150 g étcsoki
100 g rizsliszt
100 g kukoricaliszt
1 ek. Kukorica keményítő
1,5 csomag (kicsit kevesebb) sütőpor
1. A céklákat megsütöttem fólia alatt 35 perc, 180 fok (állítólag főzve is jó). Aztán turmixoltam.
2. A vajat és a csokit gőz fölött fel- és összeolvasztottam.
3.A tojásfehérjéket kemény habbá vertem.
4. A tojássárgákat jól kikevertem a nyírfacukorral.
5. Elkészítettem a lisztes keveréket.
Hozzáadatam a sárga keverékhez a céklát, majd a csokis vajat, majd a liszteket. Végül óvatosan a kivajazott tortaformába öntöttem. Sütőben (légkeveréses) 180 fokon majdnem 40 percig sütöttem. (Tűpróba)
Aztán megcsináltam a csokikrémet:
8 dkg vaj felolvasztva, bele
2-3 ek. Porcukor (nyírfával még nem próbáltam)
4-5 ek. Kakaópor
1 csipet só (kézi habverővel összekeverni), majd bele
2 púpos ek. Tejföl, keverni, és rákenni a tortára. Jó étvágyat!
English version
I made a mistake with Tesco online and I ordered five pieces of beetroot. For my biggest surprise they sent me more than three kilos of beetroots..they are huge..really huge...enormous beetroots I would say :) So now I try to be creative with cooking them somehow to my family... Yesterday we had a gluten free, quite healthy beetroot chocolate cake.
Here is my recipe:
300 g beetroots, baked (under foil, 180 Celius, 35 minutes)
100g butter and
150 g dark chocolate, melted together
3 egg whites beated
3 egg yolks mixed well with
4 Tsp sugar (xillit etc.)
100 g rice flour
100 g corn flour
1 Tsp cornstarch
15 g baking powder mixed together
Into the egg yolk-sugar mixture Put the beetroot puree, the butter mixture, the flour mixture and finally the egg whites. Pour it in a buttered cake form and bake for almost 40 minutes (180 Celsius).
For the cream:
80 g melted butter
2-3 Tsp caster sugar
4-5 Tsp cocoa powder
A pinch of salt, mix them well
2 big Tsp sour cream - mix it into the cream. Put the cream on top of your cake. Enjoy! :)
3 comments:
Ezt a receptet jól el is rakom, és felkerül a sütnivalók listájára:)
Ja, hogy a tésztában volt a cékla!!!!!!! Megvilágosodtam, mert eddig azt hittem, hogy a krémben:)))))
Hajra, Eili! :)
Post a Comment