Céklás csokitorta - Beetroot chocolate cake

Thursday, October 9, 2014

Az úgy volt, hogy az online rendelésnél darabszámot kellett megadni a céklákhoz. Én ötöt írtam be... Nem gondoltam, hogy több, mint három kiló cékla jön majd, amit meg béna módon az átvételnél nem vettem észre (eddig normális adagok voltak mindig...kivéve azt a két kiló sajtot, de az abszolút az én hibám volt...így jár, aki félálomban éjszaka rendel...:))

Így aztán most kreatív céklafelhasználási módokat keresünk. Így jött létre ez a gluténmentes, "egészséges" torta tegnap vacsorára (mármint vacsora utánra:))

A recept:

300 g cékla

3 tojás kettéválasztva

4 evőkanál nyírfacukor

100 g vaj

150 g étcsoki

100 g rizsliszt

100 g kukoricaliszt

1 ek. Kukorica keményítő

1,5 csomag (kicsit kevesebb) sütőpor

1. A céklákat megsütöttem fólia alatt 35 perc, 180 fok (állítólag főzve is jó). Aztán turmixoltam.

2. A vajat és a csokit gőz fölött fel- és összeolvasztottam.

3.A tojásfehérjéket kemény habbá vertem.

4. A tojássárgákat jól kikevertem a nyírfacukorral.

5. Elkészítettem a lisztes keveréket.

Hozzáadatam a sárga keverékhez a céklát, majd a csokis vajat, majd a liszteket. Végül óvatosan a kivajazott tortaformába öntöttem. Sütőben (légkeveréses) 180 fokon majdnem 40 percig sütöttem. (Tűpróba)

Aztán megcsináltam a csokikrémet:

8 dkg vaj felolvasztva, bele

2-3 ek. Porcukor (nyírfával még nem próbáltam)

4-5 ek. Kakaópor

1 csipet só (kézi habverővel összekeverni), majd bele

2 púpos ek. Tejföl, keverni, és rákenni a tortára. Jó étvágyat!

 

English version

I made a mistake with Tesco online and I ordered five pieces of beetroot. For my biggest surprise they sent me more than three kilos of beetroots..they are huge..really huge...enormous beetroots I would say :) So now I try to be creative with cooking them somehow to my family... Yesterday we had a gluten free, quite healthy beetroot chocolate cake.

Here is my recipe:

300 g beetroots, baked (under foil, 180 Celius, 35 minutes)

100g butter and

150 g dark chocolate, melted together

3 egg whites beated

3 egg yolks mixed well with

4 Tsp sugar (xillit etc.)

100 g rice flour

100 g corn flour

1 Tsp cornstarch

15 g baking powder mixed together

Into the egg yolk-sugar mixture Put the beetroot puree, the butter mixture, the flour mixture and finally the egg whites. Pour it in a buttered cake form and bake for almost 40 minutes (180 Celsius).

For the cream:

80 g melted butter

2-3 Tsp caster sugar

4-5 Tsp cocoa powder

A pinch of salt, mix them well

2 big Tsp sour cream - mix it into the cream. Put the cream on top of your cake. Enjoy! :)

 

 

 

3 comments:

geszt said...

Ezt a receptet jól el is rakom, és felkerül a sütnivalók listájára:)

Julcsi said...

Ja, hogy a tésztában volt a cékla!!!!!!! Megvilágosodtam, mert eddig azt hittem, hogy a krémben:)))))

Bob said...

Hajra, Eili! :)