Kultúraquiltek 2. - 'Culture quilts 2.''

Wednesday, March 20, 2013

A kultúraquiltek (kulturaquiltek.blogspot.com) mostani feladata Csehország volt. Nem volt könnyű. Első körben gyerekkorom élményei ugrottak be, a Deli csoki, a fagyi (zmrzlina?), a knédli káposztás hússal. Á nem, nem ettem végig a gyerekkoromat :) aztán beugrott, hogy az még Csehszlovákia volt, és tuti a szlovák dolgokra összpontosítanék. Így nekikezdtem az olvasásnak. Gyönyörű prágai képeket találtam és jött is egy csomó ötlet, de egyik sem volt igazán jó. Aztán a sörökről is olvastam, na, ez egy másik teljesen homályos pont nálam, így ezt is feladtam. Aztán Prágát és a sört akartam kapcsolni, de itt pedig a képzelőerőm szárnyalt túl gyorsan, kiderült, hogy megvalósíthatatlan a fejemben lévő kép. És akkor B annyit mondott, miért nem varrod a gólemet? Ekkor újabb kutatásba kezdtem, és rá is találtam a prágai gólemre. Ő lett a befutó :)

" Löw rabbi nevéhez mégiscsak a Gólem története kapcsolódik leginkább. A legenda szerint agyagból embert formált, a szájába helyezett varázserejű papírral életre keltette, és otthonában dolgoztatta, csak szombatonként pihenhetett meg. Egy péntek este elfelejtette kivenni a papírt az agyagember szájából, és már majdnem kihirdette a szombatot az imaházban, amikor arról értesült: a Gólem megvadult, tör-zúz, még a végén megöl valakit.
Löw egy pillanatig habozott, hisz már elvileg szombat volt, amikor még a Gólemet sem szabad leállítani, aztán mégis úgy döntött, hogy még nem mondta végig a zsoltárt, tehát nincs még szombat. Hazarohant, ahol a Gólem épp a baromfiudvar felszámolására készült, kirántotta a szájából a varázsigét, mire az óriás holtan esett össze. A szombat elmúlt, azonban a Gólemet többet már nem élesztette fel, hanem tetemét a Régiúj zsinagóga padlásán helyezte el, máig is ott van, ha a turisták még szét nem hordták." (http://jmpoint.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=173)
Hát ezért áll a quiltemen a Gólem a zsinagóga előtt. Az erősen hangsúlyos lámpa pedig a munkát szimbolizálja és Prágát is egyben. Újra munkába helyezték a régi gázlámpákat Prágában, melyeket lámpagyújtogató gyújt meg. Nos, ezért volt számomra kettős szimbólum, Prágáé s a munkáé. (http://www.turizmusonline.hu/aktualis/cikk/gazlampak_repitenek_korabeli_hangulatba_pragaban)
A zsinagóga rajzát Gordon Stanwixtól kölcsönöztem, (www.flickr.com/photos/23928875@N06/3437405612)ezúton is köszönet neki.
Az alap saját festés, a házakat a szürke különböző árnyalataival próbáltam hangsúlyossá vagy hangsúlytalanná tenni), a Gólem trapunto technikával került a képre, melyet dupla anyagból készítettem, így a hasán lévő hasíték valódi. Mivel a "géppel rajzolást" (tűfestés saját értelmezésben) és a szabad gépi tűzést is nagyon szeretem, örömmel varrtam minden egyes öltését.

The task of culture quilts (kulturaquiltek.blogspot.com) was the Czeck Republic. It was not an easy task for me. At first I had my childhood memories: Deli chocolate bars, ice cream, their famous 'knedli' with cabbage and meat. Ah, no! I was not eating through my whole childhood :) but all these were part of Czeckoslovakia and I was sure I would focus on the Slovakian pieces. So I started to read. I found beautiful pictures if Prague and Some ideas came up, but none of them was good enough. Then B asked, why don't you sew the Golem? Hmm....I started browsing....
The story of Golem (http://en.wikipedia.org/wiki/Golem)
My Golem is standing in front of the synagogue, which I borrowed from Gordon Stanwix. (Link above). Thanks him!

The base fabric is dyed by me, the houses are sewn with different greys, just to make them more or less important. For the Golem I used trapunto technique with double fabric top, so the hole on his stomach is 'real' :) the lamp next to the Golem is the symbol of work (these old gas lamps are now used in Prague again) and Prague as well. The houses are in machine embroidery like style which I really like to sew, so I enjoyed every moment of this work.
.


2 comments:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.