Happy Halloween- szellemtorta

Sunday, November 1, 2015

Az eredeti receptet itt találtam, aztán arra gondoltam, hogy Halloweenkor mégis csak szellemeknek kéne a tortában lenniük gombócok helyett. És persze a recepten is módosítottam. Ez itt az én változatom:

Szellemek:

400 g túró (nálam zsírszegény)

2 ek. Nyírfacukor

1 tojás sárgája

Reszelt narancshéj

1/2 tk. vanilia kivonat

5-60 g kókuszreszelék

 

Kb egy kocka étcsoki, amiből csíkokat vágok szemeknek

 

 

Torta:

1. Rész:

4 tojás

2 ek. nyírfacukor

3 ek. liszt

1 tk. sütőpor

1 csipet só

100 g étcsoki

2 ek. kakaópor

1 dl olaj

 

 

2. Rész:

3 tojás

1 ek nyírfacukor

3 ek liszt

2 ek kakaópor

1 csipet só

1 tk sütőpor

 

 

Csokikrém:

80 olvasztott vaj

1 csipet só

3 ek porcukor

2 púpos ek. kakaópor

Majdnem 1 dl tejföl

 

 

A szellemek hozzávalóit összekevertem, a kókusz a végén megy bele, annyi, hogy összeálljon. Szellemeket formáztam belőle és egy 24 cm-es tortaforma aljára rakosgattam őket. Utána a keserűcsoki csíkokat átszúrtam rajtuk, hogy majd a szeletelésnél szemük is legyen. Itt figyelni kell, higy a csokit merőlegesen szúrjuk a majdani vágási irányra! Érdemes a csokiszemek beszúrkálása előtt hűtőbe tenni, különben könnyen szétesnek a szellemek.

 

A tésztát nyilván sokkal egyszerűbb lett volna egy hat tojásos piskótából összehozni, de én követtem az eredeti receptet, aztán az kevés lett, így kevertem még egy sima kakaós piskótát, és ráöntöttem. Jó lett az állaga, a sima piskóta azt hiszem, könnyített egyet a csokitorta részen.

Robotgépbe öntöttem a tojásfehérjét a csipet sóval, mikor felverődött (nem kell nagyon keményre verni, az nem jó a piskótának!), bele a cukrot, majd a tojássárgákat. Utána következett az olvasztott csoki, majd a liszt a sütőporral meg a kakaóval, végül pedig az olaj. A masszát ráöntöttem a szellemekre, az a lényeg, hogy valamennyire mindegyiket befedje.

 

 

 

Mivel ugye kevés lett, jött a másik piskóta. Szintén fehérjék először sóval, majd cukor, tojássárga, liszt, sütőpor, kakaó. Ráönteni, és ment az előmelegített 180 fokos sütőbe, nálam 35 perc kellett neki. (Pont az esti mese végére lett kész). Tűpróba után vettem ki, a formában hagytam kihűlni (de csak mert elaludtam, azt hiszem, érdemes kipróbálni az eredeti utasítást, miszerint 10 percet hagyjuk hűlni a formában, majd leszedjük a karikát az oldaláról.)

 

 

Másnap készült rá a csokikrém. Olvasztott vajba porcukor és só, majd kakaópor, végül tejföl.

Egy kanál tetejével készültek a hullámok.

S végül a marcipánszellem, aminek csokitörmelékből lett szeme és szája.