Australian chocolate cake

Tuesday, October 6, 2009


Years ago we got an Australian cook book from my brother-in-law. There are wonderful recipes in it. I found this some weeks ago when I wanted to bake something for my colleagues' birthday. I changed the recipe a bit, here is my version.

(serves:8)
Ingredients:
125 g butter (vaj)

165 g caster sugar (porcukor)

2 eggs (tojás)

1 teaspoon vanilla essence (vanilia kivonatot használtam)

80 g blackberry jam (áfonyalekvár)

165 g flour (liszt + 1 csom. sütőpor)

60 g cocoa powder (kakaópor)

1 teaspoon bicarbonate of soda (szódabikarbóna)

250 ml milk (tej)


Chocolate buttercream

50 g dark chololate, chopped (étcsoki aprítva)
25 g butter (vaj)

3 teaspoons cream (tejszín)

30 g icing sugar (porcukor)


1. Preheat the oven 180 Celsius. Grease the base and sides of a deep 20 cm square cake tin and line with baking paper.
1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Vajazz ki egy 20 cm-es négyzet alakú tepsit és béleld ki sütőpapírral!

2. Beat the butter, sugar with electric beaters until it is light and creamy. Add the eggs gradually. Add the van. essence and jam until combined.
2. Elektromos robotgéppel verd fel a vajat és cukrot, amíg világos és krémes nem lesz. Add hozzá egyenként a tojásokat, majd a vanilia esszenciát és a lekvárt, míg összeáll.

3. Transfer the mixture to a large bowl. Using a metal spoon, fold the combined sifted flour, cocoa and soda alternately with milk. Stir until the mixture is just combined and almost smooth.
3. Tedd a keveréket egy nagy tálba. Egy fémkanál segítségével keverd bele a lisztet, kakaót és szódabikarbónát tejjel felváltva. Keverd, míg összeáll és sima lesz.

4. Pour into the tin and smooth the surface. Bake for 45 minutes, or until skewer comes out clean. Leave in the tin for 15 minutes, then cool on a wire rack.
4. Öntsd bele a tepsibe és simíts el a tetejét. Süsd 45 percig, vagy jó sütéspróbáig. Hagyd a tepsiben 15 percig, majd hagyd hűlni egy rácson.

5. To make the buttercream, combine the chopped chocolate, butter, cream and sugar in a small pan. Stir over low heat until the mixture is smooth and glossy. Spread the chocolate buttercream over the top of the cake with a flat-banded knife.
5. A csokikrémhez tedd az aprított csokit, vajat és cukrot egy kis lábosba. Alacsony hőfokon kevergesd, amíg egységes és fényes krémmé szelídül. Egy lapos kés segítségével kend a tortádra a krémet. Nem klasszikus édes torta, keserűkedvelőknek ajánlom! Édesítésként tettem rá a habot. Jó étvágyat!3 comments:

ezkriszti said...

Ez az amit kóstoltam? Vagy egy másik? Igen finomnak néz ki.

patchwitch said...

ez az, bocs, hogy ennyit kellett várnod rá!

ezkriszti said...

Köszi. Majd beszámolok, ha meglesz.